Waarom krachttraining voor vrouwen goed is?

Waarom krachttraining voor vrouwen goed is?

Veel vrouwen zijn bang om krachttraining te doen. Het meest gehoorde excuus hierin is dat ze niet zo breed of geblokt willen worden. Toch hoef je hier als vrouw niet direct bang voor te zijn. Sterker nog krachttraining is voor vrouwen juist heel goed.

Laten we beginnen bij het begin. Waarom hoef je als vrouw niet bang te zijn snel breed te worden met krachttraining. Dat ligt vooral aan hormonen. Hoewel zowel testosteron als oestrogeen bijdragen aan de eiwitsynthese bij spieropbouw, werken beide hormonen toch anders. Testosteron is hierbij belangrijk voor de hoeveelheid filamenten naast elkaar in een spiervezel. Dit zorgt voor een dikkere spier. Oestrogeen is vooral belangrijk voor de opbouw en het behoud van collageen in de spier. Dit zorgt ervoor dat deze soepel kan blijven werken. Hoewel zowel mannen als vrouwen testosteron en oestrogeen aanmaken zijn de verhoudingen hierin heel verschillend. Zodoende kan je als vrouw prima spiermassa opbouwen, je zal er alleen veel werk in moeten stoppen.

Nu dat deel uit de lucht is kunnen we verder waarom krachttraining dan belangrijk is. Daar zijn een aantal redenen voor. Allereerst puur esthetisch. We willen tegenwoordig allemaal dat strakke lichaam. Wanneer je spieren in conditie zijn zorgen deze voor een basis van een mooi en strakker figuur. Denk bijvoorbeeld aan de welbekende kipfiletjes of de zwembandjes die je strakker maakt met krachttraining. Daarnaast zorgt krachttraining voor een betere doorbloeding van de spieren en weefsels daaromheen en dus voor de aanmaak van collageen wat niet alleen zorgt voor soepele spieren maar ook bijvoorbeeld een soepele huid. Dit vertraagt de veroudering. Train jezelf jong dus.

Tot zover het sociale media gedeelte van dit stuk. Nog veel belangrijker dan een strak lichaam is toch wel een gezond lichaam. Helaas zien we bij vrouwen vanaf de menopauze de kans op osteoporose (botontkalking) zienderogen toenemen. Dit kan gevaarlijke gevolgen hebben. Botbreuken, maar ook het inzakken van ruggenwervels bijvoorbeeld. Dit gaat gepaard met veel pijn en een drastische vermindering van mobiliteit. Krachttraining zorgt ervoor dat er druk op de botten komt te staan. Hierdoor worden de botten getriggerd om meer botmassa aan te maken om deze krachten te kunnen weerstaan. Naast dat je je spieren sterk maakt, maak je met krachttraining dus ook de botten sterk. Hoe sterker de botten des te langer het duurt voordat de problemen met osteoporose ontstaan. In sommige gevallen is het zelfs helemaal te voorkomen op deze manier.

Als dit nog niet genoeg reden is zorgt krachttraining ook voor een betere stofwisseling. We weten inmiddels vast wel allemaal dat spieren meer energie verbruiken dan vet. Hoe meer spieren des te meer calorieën het lichaam per dag verbruikt. Dit zorgt naast dat je meer mag eten ook voor de aanmaak van verschillende hormonen en eiwitten. Hierdoor onderhoud je een gezonde spijsvertering. Bijkomend voordeel, wanneer je meer mag eten op een dag krijg je over het algemeen ook direct meer vitamines, mineralen, eiwitten en andere voedingsstoffen binnen. Ook dit is bevorderend voor de gezondheid.

Als laatste zal je merken dat je door krachttraining niet alleen fysiek sterker wordt, maar ook mentaal. Je krijgt een boost van zelfvertrouwen en het gevoel dat je de hele wereld aan kan. Wordt dus een echte powervrouw en squat, deadlift, pull up en bench press jezelf gezond en fit.

Relevante informatie

Crosstrainer kopen? Dit is waar je op moet letten.

Crosstrainer kopen? Dit is waar je op moet letten.

Ben je op zoek naar een crosstrainer? Of denk je er aan om een crosstrainer te kopen? Dan zijn er gigantisch veel zaken waar je rekening mee kunt houden. Een crosstrainer uitkiezen is niet altijd even makkelijk. Je moet namelijk op meerdere zakeBen je op zoek naar een crosstrainer? Of denk je er aan om een crosstrainer te kopen? Dan zijn er gigantisch veel zaken waar je rekening mee kunt houden. Een crosstrainer uitkiezen is niet altijd even makkelijk. Je moet namelijk op meerdere zake...

Lees meer

Klantenservice

Maandag t/m vrijdag, 09:00-16:00
063 - 600 08 00