Kieswijzer: Hoe kies je de juiste yogamat?

Kieswijzer: Hoe kies je de juiste yogamat?

Vijftien jaar geleden was er maar één basistype yogamat - gemaakt van PVC en bekend om zijn plakkerigheid - en je enige keuze was of je paars of blauw zou kopen. Nu is er een yogamat voor elke prioriteit en voorkeur.

 
Naast een kleur en patroon die bij je stijl passen, moet je yogamat je stabiel houden in je poses, je moet hem makkelijk kunnen opbergen en hij moet draagbaar zijn, maar ook comfortabel en zacht. Misschien wil je ook dat hij milieuvriendelijk is.
 
Het moet kunnen worden opgeborgen en hij moet draagbaar zijn, maar toch comfortabel en zacht. Misschien wil je ook dat de mat milieuvriendelijk is. Deze aspecten van de persoonlijkheid van je mat worden allemaal beïnvloed door hoe de mat is gemaakt: hoe dik hij is, waarvan hij is gemaakt en de oppervlaktestructuur.
 
Gebruik deze gids om een yogamat te vinden waar je lang plezier van zult hebben en die past bij je oefeningen, prioriteiten, en budget.

Dikte

De dikte van de mat heeft veel te maken met hoe comfortabel de mat is. Is de mat dun? Dan zal je dit vooral voelen wanneer je op je knieën zit. De gemiddelde dikte van een yogamat is tussen de 4 en 6 mm. Wat voor jou de beste dikte is, is afhankelijk van wat je met de mat gaat doen. Een dunne compacte mat is bijvoorbeeld heel prettig als je op reis gaat. Een dikke mat is stukken comfortabeler en is bijvoorbeeld fijn als je snel pijnlijke knieën hebt. 
 
Bedenk hoeveel ruimte je hebt om je yogamat op te bergen, hoe belangrijk draagbaarheid is, en waar je plek is op het gebied van comfort versus het voelen van een directe verbinding met de vloer. 
 
Verschillende diktes: 
1 - 3 mm: reis yogamat, erg ligt
4 - 5 mm: standaard yogamat
6 - 7 mm: studio en professionele yogamat
1 cm - 1.5 cm: fitness en pilates mat

De verschillende soorten yogamatten

PVC YOGAMAT (makkelijk schoon te maken en ‘’sticky’’)
De meeste yogamatten zijn gemaakt van PVC en worden vaak sticky yogamatten genoemd. Deze matten hebben veel stroefheid en dus een goede grip. Dit zorgt er voor dat je niet wegglijdt en de mat een beetje aan de vloer plakt. De PVC mat heeft een lange levensduur en sommige van deze matten zijn nagenoeg onverslijtbaar. Een zeer groot voordeel van dit type yogamatten is dat je sommige PVC matten in de wasmachine kunt doen. Hoe langer je de PVC mat gebruikt, hoe stroever en beter hij wordt. 
 
Geschikt voor: Alle soorten van yoga, fitness en pilates. 
Manier van reinigen: De PVC mat kan in de wasmachine worden gewassen. Max. 30 graden met natuurlijke zeep. 
 
NATUURRUBBER YOGAMAT (milieubewuste keuze en veel grip) 
De yogamatten die gemaakt zijn van natuurlijk rubber, zijn de beste keuze als je het milieu het belangrijkst vind. Let er wel op dat sommige natuur rubberen yogamatten ook verwerkt worden met ander materiaal zoals jute of katoen. Rubberen yogamatten hebben een goede grip en neemt geen tot weinig vocht op. Natuur rubberen yogamatten hebben een langere levensduur dan TPE, maar slijten sneller bij intensieve vormen van yoga. Leg een rubberen mat nooit te lang in de zon, de zon droogt het rubber uit. Let op! Natuurrubber heeft een sterke geur, deze wordt verloop van tijd minder, maar gaat nooit helemaal weg. Een rubberen mat heeft een open-celstructuur, hierdoor komt er sneller vuil in. Dit betekent dat je de mat dus vaker schoon moet maken dan een PVC of TPE mat. Heb je een latexallergie? Vermijd dit materiaal dan.  
 
Geschikt voor: Power yoga, Yoga ashtanga, Iyengar yoga en Hatha yoga. 
Manier van reinigen: De rubberen mat kun je reinigen in bad of onder de douche. Gebruik alleen natuurlijke zeep en laat hem buiten de zon opdrogen. 
 
TPE YOGAMAT (Natuurlijk en vrijwel geurvrij) 
Net zoals de natuurlijke rubberen mat, is de TPE yogamat een milieuvriendelijke mat. TPE (thermo plastic elastomer) is een samenstelling van kunststof en rubber. TPE is qua structuur anders dan PVC en heeft een hoge dichtheid. TPE is duurzaam, flexibel, licht in gewicht en heeft een open structuur. Dit betekent dat het oppervlak zeer stroef is, het zorgt er dus voor dat je handen en voeten niet wegglijden. De mat heeft een neutrale geur en is prima geschikt voor mensen met een latex rubber allergie. TPE matten zijn zacht, hierdoor is het moeilijker om je balans te houden.
 
Geschikt voor: Alle soorten yoga en voor fitness en pilates
Manier van reinigen: Makkelijk te reinigen met water en vetvrije zeep. Laat deze mat niet in de zon drogen!
 
YOGAMAT KURK (zelfreinigend) 
Deze mat is gemaakt van schors van bomen in Spanje, Portugal, Frankrijk, Italië en Marokko. Het schors groeit weer aan en word telkens afgeknipt. Kurk yogamatten zijn voor vele yogi’s de favoriet. Dit door het gladde oppervlak, die toch veel grip biedt. De kurk yogamat wordt door transpiratie er stroef. Dit komt omdat kurk vochtabsorberend is. Kurk is zacht, geeft extra demping en is ideaal voor gevoeligen knieën. Kurk stoot schimmel af, is zelfreinigend en ruikt nergens naar. Kurk is een sterk, natuurlijk materiaal en daardoor duurzaam en zeer milieuvriendelijk.
 
Geschikt voor: alle yogastijlen
Manier van reinigen: Alleen met een vochtig doekje. Geen zeep.
 
KATOENEN YOGAMAT
Een minder voorkomende yogamat is de traditionele Indiase katoenen yogamat. Katoen is een natuurlijk product en wordt vaak ecologisch geproduceerd. Katoen is ook nog een biologisch afbreekbaar. De katoenen yogamat is eigenlijk vooral geschikt voor actieve yoga stijlen zoals Ashtanga yoga, Bikram yoga en Hot yoga. Katoen neemt namelijk veel vocht op, dit zorgt voor meer stroefheid. De stroefheid van katoen is wel lager dan een mat van TPE, PVC of rubber. 
 
Geschikt voor: Actievere yoga zoals Hot yoga, Bikram yoga of Ashtanga yoga. 
Manier van reinigen: Wasmachine of met de hand, max. 30 graden. 
 
 

Relevante informatie

Crosstrainer kopen? Dit is waar je op moet letten.

Crosstrainer kopen? Dit is waar je op moet letten.

Ben je op zoek naar een crosstrainer? Of denk je er aan om een crosstrainer te kopen? Dan zijn er gigantisch veel zaken waar je rekening mee kunt houden. Een crosstrainer uitkiezen is niet altijd even makkelijk. Je moet namelijk op meerdere zakeBen je op zoek naar een crosstrainer? Of denk je er aan om een crosstrainer te kopen? Dan zijn er gigantisch veel zaken waar je rekening mee kunt houden. Een crosstrainer uitkiezen is niet altijd even makkelijk. Je moet namelijk op meerdere zake...

Lees meer

Klantenservice

Maandag t/m vrijdag, 09:00-16:00
063 - 600 08 00