Het geheim van de foamroller

Het geheim van de foamroller

Reinier Bouterse
Sportbay trainer

 

 

Je ziet hem de laatste tijd veel voorbij komen: de Foamroller. In de topsport wereld wordt hij al enige tijd gebruikt en is de foamroller steeds populairder. Maar wat de foamroller precies doet en waar hij goed voor is, dat is voor veel mensen onduidelijk. Alles wat je wilt weten wanneer je een foamroller wilt kopen vind je hieronder.

Foamrollen valt in de categorie self myfascial release, ook wel trigger point release genoemd. Dit is een chique term voor zelfmassage, een manier om spierspanning in je lichaam te verminderen. Dit werkt als volgt: Je geeft druk op een bepaalde spier en die spier zal dan tijdelijke ontspannen. Dit heeft hetzelfde effect als een massage, je doorbloeding wordt versneld waardoor je sneller zult herstellen van zere spieren. Dit is perfect om te gebruiken na het sporten. Wanneer je sport krijg je daarna meer spanning op het spierweefsel, deze spanning zorgt ervoor dat je doorbloeding minder goed wordt, waardoor je Range of motion (rom) zal verminderen. Dit heeft invloed op je bewegelijkheid.

Voordelen van de foamroller
De foamroller heeft erg veel voordelen, we hebben ze even voor je op een rijtje gezet.

  • De spierpijn neemt af of de spierpijn kun je voorkomen door na een training al gelijk de foamroller te gebruiken.
  • De triggerpoints in het lichaam worden verwijderd door de zelfmassage.
  • Je Range of motion (ROM) wordt vergroot. Vaak zorgen zere spieren ervoor dat je minder bewegelijk bent in de spieren. Wanneer je een foamroller gebruikt na het sporten zal deze bewegelijkheid sneller weer terug komen dan wanneer je de foamroller niet 

Verschillende soorten foamrollers
Foamrollers zijn er in verschillende soorten, afmetingen en hardheden. Om je een stukje op weg te helpen met kiezen welke foamroller bij je past zullen we hier wat meer uitleg over geven.

Hardheid
Je hebt vaak 3 soorten hardheden: zacht, medium en hard. Wanneer je net begint met foamrollen dan zou ik zeker niet kiezen voor de harde foamrollers. Je lichaam moet nog wennen aan deze massage techniek en dan kan in het begin wat pijnlijk zijn. Kies daarom wanneer je start met foamrollen voor een zachte of medium foamroller. Wanneer je een wat meer ontspannende oefeningen wilt gaan doen dan is het beter om een zachte foamroller te gebruiken. Wanneer je echt wilt herstellen van zere spieren en een intensieve massage wilt hebben, dan is het beter om voor een harde foamroller te kiezen.

Afmeting
Foamrollers zijn er in verschillende afmetingen. Veel foamrollers hebben een breedte van 33 cm, dit is breed genoeg wanneer je hem wilt gebruiken voor benen, armen en billen. Wanneer je de hele rug wilt masseren zal deze net iets te klein zijn. Kies dan voor een foamroller die breder is, vanaf 45 cm of groter.

Wij hebben veel foamrollersin ons assortiment, hieronder vind je een overzicht met daarbij de hardheid en de afmeting:

Foamroller Afmeting Hardheid
SKLZ foamroller XG (Soft) 38 cm Zacht
Yoga foamroller 45 cm Zacht
Manduka BELONG body roller 45 cm Zacht
Triggerpoint the GRID MINI 10.5 cm Medium
Massage foamroller GRID 33 cm Medium
Fitness foamroller PRO 33 cm Medium
Foamroller IMPROVE 33 cm Medium
Foamroller CAMO 33 cm Medium
Triggerpoint foarmroller the GRID 33 cm Medium
Fight back foamroller 33 cm Medium
Gymstick PRO foamroller 45 cm Medium
SKLZ extra stevige foamroller 61 cm Medium
Trendy sport Pilates roll LARGO 90 cm Medium
Trendy sport pilates roll MEDIA 91 cm Medium
SKLZ foamroller XG (Firm) 38 cm Medium
Trendy sport pilates roll PEQUENO 30 cm Hard
Trendy Sport Marola Foam 30 cm Hard
Gymstick EMOTION foamroller 30 cm Hard
Medisana SOLIDROLL Foamroller 31 cm Hard
Massage foamroller BIJENKORF 33 cm Hard
Foamroller POWER MASSAGE 33 cm Hard
Yoga foamroller Insportline 33 cm Hard
SKLZ foamroller Extra stevig 38 cm Hard
Massage foamroller GRID 61 cm Hard
Gymstick PRO foamroller 90 cm Hard
Triggerpoint the Grid NANO 16.5 cm Hard
SKLZ foamroller XG (extra firm) 38 cm Hard

 

De foamroller kun je voor veel spieren in het lichaam gebruiken. We hebben de populairste oefeningen voor je op een rijtje gezet:

 

1. Hamstrings:

Ga met je rechterbeen gestrekt op de foamroller liggen, buig je linkerbeen en zet je armen achter je op de grond neer. (voorbeeld A) Rol heen en weer van je knieholte tot je bil.

2. Dijbeen:

Leg de roller onder je rechterheup en zorg ervoor dat je linkerbeen naar boven wijst. Span de spieren in je buik en billen aan en rol langzaam van je heup naar je knie en weer terug.

3. Rug:

Ga met je rug op de foamroller liggen en zorg ervoor dat de foamroller net onder de schouder is. Buig je benen en zet deze op de grond. Rol de foamroller naar de onderrug en weer terug.

4. Bovenbenen:

Ga op de grond liggen met je gezicht naar beneden. Leg de foamroller net iets onder je heupen. Ga met je rechterbeen op de roller liggen en rol hem richting je knieën en weer terug.

5. Biceps:

Ga op je zij liggen en ga met je bovenarm op de foamroller liggen. Rol van je schouder na je elleboog met gestrekte arm en weer terug.

Relevante informatie

Crosstrainer kopen? Dit is waar je op moet letten.

Crosstrainer kopen? Dit is waar je op moet letten.

Ben je op zoek naar een crosstrainer? Of denk je er aan om een crosstrainer te kopen? Dan zijn er gigantisch veel zaken waar je rekening mee kunt houden. Een crosstrainer uitkiezen is niet altijd even makkelijk. Je moet namelijk op meerdere zakeBen je op zoek naar een crosstrainer? Of denk je er aan om een crosstrainer te kopen? Dan zijn er gigantisch veel zaken waar je rekening mee kunt houden. Een crosstrainer uitkiezen is niet altijd even makkelijk. Je moet namelijk op meerdere zake...

Lees meer

Klantenservice

Maandag t/m vrijdag, 09:00-16:00
034 - 674 90 60