Wegens vakantie is de levertijd verlengd. Vanwege deze vertraging bieden wij u 11% korting aan op alles met code: JUN11

Krachttraining vs. Cardio vs. HIIT - wat werkt het beste?

Krachttraining vs. Cardio vs. HIIT  - wat werkt het beste?

Wanneer het over training gaat komen deze 3 termen vaak langs. Alle drie worden genoemd als het gaat om gezondheid of gewichtsverlies en van alle 3 wordt gezegd dat het de belangrijkste trainingsvorm is. De waarheid ligt ergens in het midden. Alle trainingsvormen hebben hun eigen voordelen. Hieronder lees je wat precies het verschil is en welke training het beste bij jou past.

Krachttraining:
Krachttraining is gebaseerd op het verplaatsen van weerstand. Dit kan gewicht tegen de zwaartekracht in bewegen zijn, maar bijvoorbeeld ook resistance bands tegen hun elastische kracht. Echte krachttraining is gebaseerd op progressive overload. Dit betekend dat de weerstand die verplaatst wordt per training of aantal trainingen verhoogd wordt. Letterlijk, door meer gewicht te gebruiken, of indirect door meer herhalingen te maken met hetzelfde gewicht. Wanneer je op deze manier traint treden na elke training kleine spierscheurtjes op die na herstel zorgen voor een sterkere en soms ook grotere spier.

Het grootste voordeel van deze vorm van trainen zijn dat het zorgt voor sterkte spieren en botten en hierdoor voor een fitter leven vergroot en verlengt hierdoor de onafhankelijkheid wanneer we ouder worden. Daarnaast helpt een gezonde spiermassa mee om bloed terug te pompen naar het hart, hiermee zorgt het voor een lagere bloeddruk en een betere bloedcirculatie. Ook het mentale aspect van krachttraining is heel groot. Door de progressieve overload kan je heel goed je vooruitgang zien. Dit zorgt voor een positief gevoel en een verhoogde motivatie. De grootste motivatie van krachttraining blijft dan ook dat je van krachttraining zienderogen strakker wordt.

Cardiotraining:
De naam zegt het eigenlijk al, cardio training of de training van het cardiovasculair systeem, het trainen van hart en bloedvaten dus. Bij cardiotraining wordt energie (koolhydraten en vetten) verbrand met behulp van zuurstof. Tijdens deze trainingen gaat de hartslag omhoog en worden enorme hoeveelheden bloed door het lichaam gepompt. Dit bloed is voorzien van zuurstof en voedingsstoffen en voert vervolgens koolstofdioxide en afvalstoffen afgevoerd. Bij cardiotraining wordt geen schade toegebracht aan de spieren om deze reden kan je cardiotrainingen vaker doen dan krachttrainingen.

Het grootste voordeel van cardiotraining is dan ook dat het zorgt voor een goede conditie en een sterk hart- en bloedvatenstelsel en zodoende minder kans op hart- en vaatziekten. Nog een groot en zeker zeek onderschat voordeel van cardiotraining is het positieve effect op de hersenen. De concentratie en het geheugen verbeteren door een combinatie van de grote hoeveelheden zuurstof en de vrijgekomen hormonen en je wordt creatiever. Daarnaast voel je je meer energiek wanneer je cardiotraining doet.

HIIT-training:
High intensity interval training is de gulde middenweg of het beste van beide werelden? Bij high intensity interval training wissel je periodes met hoge intensiviteit af met periodes met lage intensiteit. Dit kan met alle verschillende intervallen die je kan bedenken. Korte periodes, langere periodes (die om de lengte iets minder intensief worden), even lang hoog intensief als laag intensief, dubbel zo lang hoog intensief als laag intensief of juist half zo lang hoog intensief en ga zo maar door.

Het meest genoemde voordeel van HIIT-training is het gunstige effect ten opzichte van de duur van de workout. Je kan in korte tijd veel bereiken met HIIT-training. Zo verbrand je snel veel calorieën, springt je maximale zuurstofopname omhoog wat zorgt voor een betere conditie en kan je met een aantal korte inspanningen de gezondheid van je hart- en vaatstelsel behoorlijk bevorderen. Daarnaast zorgt een goede hoog intensieve inspanning net als krachttraining voor kleine scheurtjes in de spieren en hiermee sterkere spieren. Als laatste kan je met de oefeningen bij een HIIT-training eindeloos variëren. Anders dan urenlang dezelfde cardio of weken achter elkaar hetzelfde krachtschema kan je van elke vorm van bewegen een HIIT-oefening maken.

Kortom, elke vorm van trainen heeft z’n eigen voordelen. Wil je zo min mogelijk tijd nemen om te werken aan je gezondheid kies dan voor een aantal keer een korte HIIT-training per week. Wil je elke dag werken aan de gezondste versie van jezelf combineer daar naar lieve lust de bovenstaande trainingsvormen. Het houd je scherp en door de variatie raak je amper uitgekeken op je sportieve momentjes!

 

 

 

Relevante informatie

Crosstrainer kopen? Dit is waar je op moet letten.

Crosstrainer kopen? Dit is waar je op moet letten.

Ben je op zoek naar een crosstrainer? Of denk je er aan om een crosstrainer te kopen? Dan zijn er gigantisch veel zaken waar je rekening mee kunt houden. Een crosstrainer uitkiezen is niet altijd even makkelijk. Je moet namelijk op meerdere zakeBen je op zoek naar een crosstrainer? Of denk je er aan om een crosstrainer te kopen? Dan zijn er gigantisch veel zaken waar je rekening mee kunt houden. Een crosstrainer uitkiezen is niet altijd even makkelijk. Je moet namelijk op meerdere zake...

Lees meer

Klantenservice

Maandag t/m vrijdag, 09:00-16:00
034 - 674 90 60