Medicijnbal vs Slamball vs Wallball. Wat moet je erover weten?

Medicijnbal vs Slamball vs Wallball. Wat moet je erover weten?

Medicijnballen, slamballs en wallballs, allemaal verzwaarde ballen, dus drie namen voor hetzelfde product zou je misschien zeggen. Natuurlijk zijn er een paar basisoefeningen die je met alle drie makkelijk uit kan voeren, maar daarnaast heeft elke bal zijn eigen voordelen.

Medicijnbal

Laten we beginnen met de medicijnbal, misschien wel de bekendste van de drie. In plaats van met lucht is deze bal gevuld met kunststof of kurk waardoor de bal veel zwaarder wordt maar nog steeds de eigenschappen van een normale bal heeft. De medicijnbal is uitermate geschikt om van hand naar hand te rollen in een push up bijvoorbeeld, met beide handen op te steunen tijdens een plank of oefeningen als crunches of squats te verzwaren. Ook kan je de bal gebruiken om over te rollen naar elkaar of tegen een muur aan te rollen in plank-, crab- of bearcrawl positie.

Daarnaast bestaan er medicijnballen met handvatten die je daardoor ook als een soort kettlebell kan gebruiken in een swing of makkelijk uit kan stoten zonder deze los te laten en zo je kracht te trainen voor onder andere boksbewegingen. Deze bal met handvatten is ook fijn te gebruiken voor trunk twists en zo perfect voor het trainen van de basisbewegingen van bijvoorbeeld hockey, golf en tennis.

Sportbay® medicijnbal (2 kg) Insportline medicine ball (5 kg) Tiguar medicijnbal GYMSTICK medicijnbal met handvatten (10 kg)

 

Slamball

De medicijnbal kan wel stuiteren, maar doordat de bal de impact niet goed kwijt kan zal de bal sneller slijten. Precies daarvoor is de slamball, vaak een rubberen bal gevuld met zand, een perfecte uitkomst. Dit zand voel je ook bewegen als je de bal heen een weer schut. De combinatie van lucht en zand maakt de bal geschikt voor grote impacts.

De meest bekende oefeningen met de slamball zijn dan ook de smashes. Dit kan recht naar de grond of zowel links als rechts naast je zijn. Een andere optie is de bal naar de zijkant tegen de muur te gooien en weer proberen op te vangen. Je kan hierbij gewoon rechtop blijven staan, maar ook door je knieën zakken in een squathouding, lunge of schutterspositie. Met een slamball kan je dus prima je explosiviteit trainen voor bijvoorbeeld judo, klassiek langlaufen of verschillende werpsporten.

 Sportbay® slam balls Sportbay® Classic slam ball (3 t/m 15 kg) Gymstick slam ball Insportline medicine slam ball (1 - 8 kg)

 

Wallball

Als laatste hebben we de wallball. Deze bal is iets groter en een stuk zachter dan de vorige twee ballen en vaak gevuld met een combinatie van zand en wol. Dit heeft als voordeel dat je, zoals de naam al zegt, de bal hoog boven je tegen de muur kan gooien en weer makkelijk op kan vangen.

Maar door zijn formaat en zachtheid heeft de wallball meer voordelen. Zo kan je met twee tegenover elkaar staan en de wallball met een draaibeweging in de romp tegen elkaar aan slaan om zo je core te trainen. Of je swingt de bal naar de zijkant om jezelf uit balans te brengen en zo bijvoorbeeld de skaterjump en de lunge extra uitdagend te maken voor de core. Omdat deze bal wat zachter is is deze ook meer geschikt om over te gooien en zo een leuke interactieve workout te maken.

Door het repetitieve karakter van wallballs (het gooien tegen de muur en vangen in een squat positie) is deze bal ideaal voor het trainen van het anaerobe vermogen voor bijvoorbeeld korte/middellange afstand lopen of zwemmen. Daarnaast zijn de skaterjumps natuurlijk een prima training voor schaatsers en skeeleraars.

 Sportbay® wall ball Crossfit (2 - 10 kg) Insportline crossfit wall ball (3 kg) Crossmaxx wall ball (2 - 12 kg) Crossmaxx black series wall ball (4 - 9 kg)

 

Relevante informatie

Crosstrainer kopen? Dit is waar je op moet letten.

Crosstrainer kopen? Dit is waar je op moet letten.

Ben je op zoek naar een crosstrainer? Of denk je er aan om een crosstrainer te kopen? Dan zijn er gigantisch veel zaken waar je rekening mee kunt houden. Een crosstrainer uitkiezen is niet altijd even makkelijk. Je moet namelijk op meerdere zakeBen je op zoek naar een crosstrainer? Of denk je er aan om een crosstrainer te kopen? Dan zijn er gigantisch veel zaken waar je rekening mee kunt houden. Een crosstrainer uitkiezen is niet altijd even makkelijk. Je moet namelijk op meerdere zake...

Lees meer

Klantenservice

Maandag t/m vrijdag, 09:00-16:00
063 - 600 08 00