Voordelen van trainingsmaskers en hoe te gebruiken

Voordelen van trainingsmaskers en hoe te gebruiken

Als je nog nooit een trainingsmasker hebt gezien of gebruikt, vraag je je misschien af ​​waarom iemand een masker over zijn gezicht zou doen tijdens het trainen. Zou dat je training niet zo veel moeilijker maken? Dat is eigenlijk het punt, trainen met een trainingsmasker maakt je training zwaarder.

Deze maskers, ook bekend als hoogtemaskers of elevatie-trainingsmaskers (ETM's), worden gebruikt om omstandigheden op hoogte te simuleren om het lichaam tijdens het sporten meer te belasten. Idealiter helpt het gebruik van een trainingsmasker je om je fysieke prestaties te verbeteren en steeds uitdagender doelen te bereiken.
 
Maar hoe effectief zijn deze training maskers om je prestaties te verbeteren? En is het veilig om er een te gebruiken? Lees verder voor meer informatie.

Wat zijn de voordelen van een trainingsmasker?

Een trainingsmasker is ontworpen om je te helpen de omstandigheden op hoogte te creëren. Sommigen denken dat het dragen van dit masker tijdens het sporten je helpt dezelfde voordelen te behalen die je zou kunnen behalen als je op een berg traint.
 
Net alle mondmaskers, bedekt een trainingsmasker je mond. Het heeft echter ook verstelbare kanalen of kleppen aan de voorkant om de hoeveelheid zuurstof die je ontvangt te beperken, evenals een klep waar uitgeademde lucht het masker verlaat.
 
Wanneer je het masker draagt, begint je lichaam zich aan te passen aan de verminderde zuurstofopname, waardoor je hart en longen harder werken. Als je het masker vervolgens afzet, krijg je een flinke boost - je lichaam heeft zich aangepast aan de beperkte zuurstof en kan de zuurstof efficiënter gebruiken, waardoor je beter presteert.
 
Na enige tijd een trainingsmasker te hebben gebruikt, heb je misschien het gevoel dat je sneller kunt rennen, hoger kunt springen of langer kunt fietsen. Als je een competitieve sporter bent, kan dit je een voorsprong geven op de mensen tegen wie je het opneemt.

Bouwt aërobe capaciteit op

VO₂ max is in wezen een afkorting voor je maximale zuurstofopname. Dit verwijst naar het hoogste limiet voor de hoeveelheid zuurstof die je lichaam tijdens het sporten kan gebruiken. Trainingsmaskers zouden je moeten helpen je VO₂ max te bereiken, maar wetenschappelijk onderzoek laat gemengde resultaten zien. In een onderzoek uit 2016 hielpen trainingsmaskers dragers bijvoorbeeld hun VO₂ max te verhogen. Een studie uit 2017 toonde daarentegen iets minder voordeel. .

Bouwt de longfunctie op

Je zult vaak horen dat trainingsmaskers je longfunctie helpen verbeteren. Onderzoek suggereert dat dit vaak het geval is.De hierboven genoemde studie uit 2016 vergeleek een kleine groep 'matig opgeleide' volwassenen die ETM's gebruikten met een controlegroep die geen maskers gebruikte. De studie vond een klein verschil  in longfunctie tussen de twee groepen.
Veroorzaakt hypoxemie
 
Hypoxemie is de toestand waarbij het zuurstofgehalte in je bloed onder het normale niveau ligt. In wezen worden trainingsmaskers verondersteld je te helpen deze toestand te bereiken, omdat hun effect vergelijkbaar is met wat je op een berg zou kunnen ervaren.
 
Maar de vraag blijft: helpen ETM's u echt om dezelfde voordelen te behalen die je zou krijgen van training op grote hoogte?
 
Uit het eerder genoemde onderzoek uit 2016, Trusted Source, blijkt dat deze maskers een klein effect hebben. Ze zijn eerder effectiever als trainingsapparaat voor het sneller verzuren van de spieren. .
 
In het eerder genoemde onderzoek uit 2017 wordt opgemerkt dat de beperkte duur dat een masker doorgaans wordt gedragen, de potentiële voordelen ervan kan beperken.
 
Als je een bepaalde tijd op grote hoogte traint, wordt je lichaam constant blootgesteld aan het verlaagde zuurstofgehalte. Er is dus tijd nodig voor je lichaam om zich aan te passen, zelfs als je niet traint.

Hoe gebruik ik een trainingsmasker?

Als je in goede gezondheid verkeert zonder enige onderliggende aandoening die je zou kunnen uitsluiten van een trainingsregime waarbij een trainingsmasker word gebruikt, lees dan hoe je het masker gebruikt:
 
  • Controleer de pasvorm. Zorg ervoor dat het masker correct past. Het moet goed over je neus en mond passen.
  • Begin langzaam. Zet het masker niet op en ga vijf kilometer hardlopen. Draag het een tijdje in je huis, misschien tijdens het uitproberen van activiteiten zoals licht huishoudelijk werk. In het begin voel je je misschien een beetje licht in het hoofd omdat het masker je ademhaling beperkt, dus let op.
  • Geleidelijk opvoeren. Overweeg om je normale trainingen op te schalen voordat je een masker toevoegt.
  • Stel de kleppen af. Bij sommige trainingsmaskers kun je behoorlijk wat sleutelen aan de hoogte-instellingen. Kies een laag niveau totdat je ziet hoe je reageert, en werk geleidelijk omhoog.
  • Let op hoe je je voelt. Verwijder het masker als je je licht in het hoofd voelt.
 

Relevante informatie

Crosstrainer kopen? Dit is waar je op moet letten.

Crosstrainer kopen? Dit is waar je op moet letten.

Ben je op zoek naar een crosstrainer? Of denk je er aan om een crosstrainer te kopen? Dan zijn er gigantisch veel zaken waar je rekening mee kunt houden. Een crosstrainer uitkiezen is niet altijd even makkelijk. Je moet namelijk op meerdere zakeBen je op zoek naar een crosstrainer? Of denk je er aan om een crosstrainer te kopen? Dan zijn er gigantisch veel zaken waar je rekening mee kunt houden. Een crosstrainer uitkiezen is niet altijd even makkelijk. Je moet namelijk op meerdere zake...

Lees meer

Klantenservice

Maandag t/m vrijdag, 09:00-16:00
034 - 674 90 60