De bierbuik, bestaat het & en hoe kom je er vanaf?

Bierbuik, toogzweer, bierpens, love handles of "big-boned", er zijn zoveel vertederende termen voor het vet die rond je buik is verpakt. Het vet dat misschien over de rand van je broek piept word eigenlijk altijd een bierbuik genoemd, maar is deze naam wel terecht? Of kun je de buik net zo goed een pizzabuik of bitterballenbuik noemen? Bestaat de bierbuik echt en hoe kom je er van af? Wij zochten het voor je uit. 
 
Dit is waarom je van bier aankomt
Niet heel gek, maar als je veel bier drinkt dan drink je veel calorieën die je op dat moment niet snel verbrandt. Zo kom je dus aan. Dat geldt niet alleen voor de calorieën die uit bier komen, maar ook uit calorieën uit voeding. Bij bier heb je minder snel door dat je veel calorieën binnenkrijgt. Een flesje bier binnen enkele minuten opdrinken is lekker, maar staat wel gelijk aan 130 calorieën. Drink vijf biertjes en dan heb je zo een avondmaaltijd binnen. Bij andere drankjes is dit natuurlijk ook zo. 
 
Naast dat je een biertje drinkt, geniet je vaak ook van een snack. Een lekkere bitterbal of een handje nootjes hoort gewoon bij de borrel. Heb je niet zin in een snack tijdens het drinken? Dan komt het daarna wel. Hypothalamus is een deel in je hersenen die het hongergevoel stimuleert, dit deel van je hersenen is makkelijk beïnvloed door alcohol. Drink je alcohol, dan stimuleert dit je hongergevoel. 
 
Alcohol bestaat eigenlijk uit lege calorieën. Hiermee bedoel ik dat er eigenlijk niets nuttigs in de calorieën zit. In pasta zit naast calorieën ook eiwitten, vitaminen en voedingsvezels. In alcohol vind je calorieën en suikers, maar helaas geen nuttige voedingsstoffen. Ons lichaam kan de energie uit alcohol, als ingrediënt, niet opslaan. Dit betekent dat de stof alcohol meteen wordt verbrand. Omdat alcohol voorrang krijgt op het verbranden van de calorieën en suikers. Daardoor sla je de calorieën eerder op als vet met een bierbuik als gevolg. 
 
Vet hoopt zich vrijwel altijd op rond je buik
Voornamelijk bij mannen hoopt het vet op rondom de buik. Bij vrouwen hoopt het vet vaak op rondom de heupen, bovenbenen en bovenarmen. De bierbuik komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Een bierbuik is vaak niet echt zacht, maar een beetje hard. De harde bierbuik komt door de houding die je krijgt van de bierbuik. Mensen met een bierbuik staan vaak met een holle rug en de buik vooruit, dit is meest comfortabele houding. Door de houding strekken de buikspieren zich uit, hierdoor voelt de buik hard aan. 
 
Even een conclusie
Een bierbuik bestaat niet. Alleen komt het woord bierbuik niet zomaar uit de lucht vallen. In bier zitten veel calorieën en daarbovenop eet je door alcohol meer. Vet hoopt zich bij mannen vooral op rondom de buik, dus deze naam is snel verzonnen. De bierbuik bestaat dus zeker, maar je mag hem ook gerust alcohol met snack buik noemen.

Hoe kom je van een bierbuik af

Waarschijnlijk ben je op dit artikel terecht gekomen omdat je last hebt van dat vervelende bierbuikje. Dat is goed, want erkennen is de eerste stap om het aan te pakken. We zijn hier om je op weg te helpen. Allereerst, er zijn geen cheat codes die je buikvet doen laten wegsmelten. 
 
Soms is de oplossing dichterbij dan je denkt
Van een bierbuik afkomen doe je door behulp van voeding en lichaamsbeweging. Ben je iemand die graag bier drinkt? Probeer dan te matigen met het alcoholgebruik of stop een tijdje het drinken van alcohol.Houd namelijk in gedachten dat hoe meer je drinkt, des te groter de kans op gewichtstoename is.
 
Ben je van plan om af te vallen? Zet dan de stap om een dieet te beginnen. Gebruik een dieet die gebaseerd is op natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen en vermijd altijd toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten. Om af te vallen heb je een negatieve energiebalans nodig. Dit creëer je door minder te eten dan dat je verbruikt. Een calorieën tekort van ongeveer 10 tot 20 % is ideaal. Eet echt vullende, voedzame maaltijden! 
 
Verminder je stressniveau
Voeding is niet het enigste van wat belang is. Als het om buikvet gaat, dan moet je ook rekening houden met stress. Stress zorgt voor een verhoogde cortisol. Al die cortisol in je lichaam maakt het je enorm moeilijk om die buik kleiner te krijgen. 
 
Probeer bij jezelf goed af te vragen of je je continu ergens over zorgen maakt. Bedenk daarbij wat je er aan kunt doen. Zorgt je baan voor stress, slaap je slecht? Eet je niet gezond of drink je te veel? Dan wordt de bierbuiken wegtrainen lastig. Al deze factoren hebben invloed op je hormoonbalans. Je hormoonbalans heeft veel invloed op je vet productie. 
 

 

Relevante informatie

Crosstrainer kopen? Dit is waar je op moet letten.

Crosstrainer kopen? Dit is waar je op moet letten.

Ben je op zoek naar een crosstrainer? Of denk je er aan om een crosstrainer te kopen? Dan zijn er gigantisch veel zaken waar je rekening mee kunt houden. Een crosstrainer uitkiezen is niet altijd even makkelijk. Je moet namelijk op meerdere zakeBen je op zoek naar een crosstrainer? Of denk je er aan om een crosstrainer te kopen? Dan zijn er gigantisch veel zaken waar je rekening mee kunt houden. Een crosstrainer uitkiezen is niet altijd even makkelijk. Je moet namelijk op meerdere zake...

Lees meer

Klantenservice

Maandag t/m vrijdag, 09:00-16:00
034 - 674 90 60