Crosstrainer kopen? Dit is waar je op moet letten.

Crosstrainer kopen? Dit is waar je op moet letten.

Ben je op zoek naar een crosstrainer? Of denk je er aan om een crosstrainer te kopen? Dan zijn er gigantisch veel zaken waar je rekening mee kunt houden. Een crosstrainer uitkiezen is niet altijd even makkelijk. Je moet namelijk op meerdere zaken letten. Hieronder lees je over op welke dingen je moet letten en wat de verschillen zijn tussen alle crosstrainers. Daarnaast ga ik je vertellen wat het verschil is tussen een front- en een rear driven crosstrainer

Hoe wil je de crosstrainer gaan gebruiken? 

Er zijn veel crosstrainers beschikbaar, in verschillende prijsklassen. Voordat je een budget gaat bepalen is het belangrijk dat je weet wat je moet het toestel wilt doen. Door jezelf een paar vragen te stellen en te beantwoorden kun je goed een hele hoop crosstrainers van je lijstje schrappen. 
 
Vraag 1, hoe vaak ga je de crosstrainer gebruiken? Dit speelt een grote rol als je een keuze moet maken. Ben je van plan om de crosstrainer meerdere keren per week gaan gebruiken? Dan is het van belang dat je een crosstrainen kiest die stevig en zwaar is. Hoe zwaarder de crosstrainer des te steviger de crosstrainer is. Vaak geldt ook dat zware crosstrainers duurzamer zijn. 
 
Vraag 2, Waar ga je de crosstrainer gebruiken, hoeveel ruimte heb je? Zodra je vraag 1 hebt beantwoordt, is het verstandig om je de ruimte waar je de crosstrainer gaat plaatsen op te meten. Crosstrainers kunnen groot zijn en dus veel ruimte in beslag nemen. 
 
Vraag 3, Wat is je budget? Zoals al eerder geschreven, verschillen de crosstrainer veel in prijs. Als het gaat om het kopen van een crosstrainer, wil ik je adviseren om niet direct voor de goedkoopste te gaan. Soms is goedkoop niet altijd het beste en daarnaast is goedkoop soms ook duurkoop. Bij intensief gebruik kunnen de goedkoopste modellen zich sneller begeven. Hoe hoger de prijs van de crosstrainer, hoe zwaarder en steviger de machine is. 
 
Vraag 4, wat is je budget? De prijzen van crosstrainers zijn erg uiteenlopend. De goedkoopste modellen zijn daarbij niet altijd de beste keuze. Bij intensief gebruik van een goedkoop model kan het toestel al na enkele maanden kapot gaan. Over het algemeen geldt, hoe hoger de prijs, hoe steviger het frame is en hoe soepeler de crosstrainer loopt. Bovendien heb je bij de duurdere modellen ook bediening achteraan het toestel, grotere trainingszones en betere consoles.

Wat is beter een front of rear driven crosstrainer

Zodra je een crosstrainer wilt kopen, dan is het handig om te weten wat het verschil is tussen de twee crosstrainers. Het vliegwiel kan aan de voorkant zitten (front driven) of aan de achterkant (rear driven). 
 
Rear wheel driven
De rear wheel driven crosstrainer is vaak een stuk korter dan de front crosstrainer. Dit zorgt ervoor dat hij minder ruimte in neemt. Hierdoor is de past ook wat korter. Omdat de pas wat korter is, voelt de beweging een beetje op hardlopen. De beweging is intensiever en gaat meer op en neer. Dit zorgt er voor dat de training zwaarder is voor de gewrichten. De instap van de rear crosstrainer is hoger dan bij de front driven crosstrainer. 
 
Front driven
De Front driven crosstrainer is langer dan de rear driven crosstrainer. Dit zorgt er voor dat de pas die je maakt ook langer is. De beweging lijkt hierdoor ook iets meer op langlaufen. De beweging is langer dus een stukje minder intensief. De beweging is ook een stuk vlakker en hierdoor minder belastend voor de gewrichten. De instap van de front driven crosstrainer is langer en daarom meer geschikt voor de mensen die slecht ter been zijn. 

Het vliegwiel gewicht

Het vliegwiel is het grote ronde ding wat je aan de voor of achterkant van de crosstrainer ziet. Het wiel zorgt er voor dat je in beweging komt. Vaak loopt een zwaarder vliegwiel wat lekkerder dan een lichter wiel. Het voelt voornamelijk meer ‘’smooth’’. Vaak hebben zwaardere vliegwielen ook meerdere weerstandsniveaus. Hoe zwaarder het vliegwiel des te beter de kwaliteit is van de crosstrainer. 

Aandrijfsysteem crosstrainer

De crosstrainers kunnen beschikken over twee soorten aandrijvingen. Je hebt de V-aandrijfriem ook wel de V-belt genoemd en je hebt de kettingaandrijving. Een kettingaandrijving heeft meer onderhoud nodig, zo moet je de ketting regelmatig geolied worden. De kettingaandrijving maakt daarnaast ook wat meer lawaai. Een V-aandrijfriem maakt een stuk minder geluid en is daarnaast ook onderhoudsvrij. Dit betekent dat de crosstrainer met een V-aandrijfriem vaak beter en dus ook een stuk duurder is dan de kettingaandrijving.  

De lengtepas

De lengtepas is heel belangrijk wanneer je een crosstrainer gaat kopen. Crosstrainers met een korte lengtepas geeft je meer een step achtige beweging. Een crosstrainer met een langere lengtepas geeft je meer een intensieve hardloopbeweging. Een lange lengtepas word over het algemeen als fijner ervaren. Dit is echter wel afhankelijk van de lengte van de gebruiker. Voor gebruikers met een lengte tot ongeveer 160 cm is een lengtepas van 40 - 45 cm voldoende. Ben je langer, tussen de 170 en 200 cm? Dan is de lengtepas van ​45 - 55 cm beter.
 
Op zoek naar een crosstrainer? Bekijk dan het aanbod bij Sportbay.nl. 

Relevante informatie

Crosstrainer kopen? Dit is waar je op moet letten.

Crosstrainer kopen? Dit is waar je op moet letten.

Ben je op zoek naar een crosstrainer? Of denk je er aan om een crosstrainer te kopen? Dan zijn er gigantisch veel zaken waar je rekening mee kunt houden. Een crosstrainer uitkiezen is niet altijd even makkelijk. Je moet namelijk op meerdere zakeBen je op zoek naar een crosstrainer? Of denk je er aan om een crosstrainer te kopen? Dan zijn er gigantisch veel zaken waar je rekening mee kunt houden. Een crosstrainer uitkiezen is niet altijd even makkelijk. Je moet namelijk op meerdere zake...

Lees meer

Klantenservice

Maandag t/m vrijdag, 09:00-16:00
034 - 674 90 60