5 tips voor sporten in de kou

5 tips voor sporten in de kou

Koude temperaturen kunnen zelfs de meest gemotiveerde sporters ontmoedigen. Sommige sporters gaan naar de sportschool en anderen blijven liever binnen vanwege de koud. Juist in de herfst en winter moet je aan buitensporten doen, want hardlopen, fietsen, zwemmen en fitnessen bij lage temperaturen maakt je fitter en sterker. Voordat je naar buiten gaat is het handig om je goed voor te bereiden. Kleed je warm aan en kom je huis uit! Om je op weg te helpen geef ik 6 handige tips.

Kleed je warm aan!
Eigenlijk best logisch, maar toch zie je dat veel mensen niet juist gekleed de deur uitgaan. Wanneer we het koud hebben zijn we al snel geneigd om een dikke broek en een dik vest aan te trekken. Het is echter beter om in laagjes te werken. De lucht die ontstaat tussen de kleding zit gevangen waardoor het voor een goede isolatielaag zorgt. Als de temperatuur rond het vriespunt licht raad ik je aan om thermo-ondergoed te dragen. Het materiaal wat hiervoor is gebruikt noemen we polypropyleen. Het materiaal neemt geen vocht op maar geeft het door aan de volgende laag. Zo blijft je huid droog en blijf je lekker warm. Trek vervolgens een t-shirt aan en een vestje erover. Staat er veel wind? Bescherm jezelf dan met een windjack.

Drink genoeg water
Iets wat veel sporters in de winter vergeten is om voldoende water te drinken. Vaak komt dat omdat sporters minder bewust zijn van een mogelijk optreden van vochttekort. Te weinig water drinken gaat soms ten koste van je sportprestaties. Koude lucht is droge lucht en kan weinig vocht vasthouden. Je verliest dus veel makkelijker vocht als je in de kou een inspanning levert. Ook het zweet op je lichaam verdampt een stuk sneller. Zorg dus dat jij dat vochtverlies aanvult met water voor je lichaam.

Warming-up
Voordat je buiten een bootcamp doet of gaat hardlopen, raad ik je aan om eerst een goede warming-up te doen. Door de koude buitenlucht zijn je spieren minder warm. Hierdoor is de noodzaak van een warming-up nog een stuk belangrijker dan bij een binnensport. Een warming-up kun je op verschillende manieren aanpakken. Zo kun je als warming-up rustig hardlopen of een paar minuten touwtje springen. Ademhaling Adem zo veel mogelijk door je neus. De koude buitenlucht kan een aanslag zijn op je longen en keel. Waarschijnlijk ken je het gevoel wel, een branderige of vreemd gevoel na een hele zware inspanning. De koude en droge buitenlucht is duidelijk anders bij warm of regenachtig weer. Dit komt voornamelijk doordat je door je mond ademt en hierdoor de koude lucht minder gefilterd wordt. Wanneer je door je neus ademhaalt wordt de lucht meer gefilterd en heeft het meer tijd om warm te worden. Om minder last van je keel en longen te krijgen zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Zo kun je je keel zo goed mogelijk bedekken met een sjaal of een thermoshirt of zoveel mogelijk via je neus ademhalen. Veiligheid gaat voor Voordat je de buitenlucht in gaat is het handig om aan je eigen veiligheid te denken. Neem lichtjes mee en zorg ervoor dat je voldoende zichtbaar bent. Als hardlopen ben je namelijk net zo goed een deelnemer aan het verkeer als een fietser of automobilist. Naast lichtjes zijn goede schoenen ook erg belangrijk. Kies voor schoenen met voldoende grip. Kijk bij het kopen van schoenen dus niet alleen naar de looks, pasvorm en het comfort maar ook naar de grip. Je wilt namelijk niet degene zijn die tijdens het hardlopen of een bootcamp telkens valt.

Relevante informatie

De ultieme koopgids voor dumbbells

De ultieme koopgids voor dumbbells

Dumbbells zijn ongetwijfeld één van de populairste fitnessapparaten ooit gemaakt. Ze zijn één van de basisinstrumenten van de krachttraining en vormen regelmatig onderdeel van miljoenen workouts over de hele wereld. Het aanbod van dumbbells is Dumbbells zijn ongetwijfeld één van de populairste fitnessapparaten ooit gemaakt. Ze zijn één van de basisinstrumenten van de krachttraining en vormen regelmatig onderdeel van miljoenen workouts over de hele wereld. Het aanbod van dumbbells is ...

Lees meer

Klantenservice

Maandag t/m vrijdag, 09:00-16:00
034 - 674 90 60