5 veelgemaakte foamroll fouten
Reinier Bouterse Sportbay trainer |
Foamrollers zijn goedkoop, eenvoudig te gebruiken en nemen weinig ruimte in beslag. Het is dus geen wonder dat ze zo populair zijn. Foamrollers zijn ongelooflijk effectief voor het losmaken van knopen en het voorkomen van blessures. Maar je kan de foamroller ook verkeerd gebruiken wat blessures en spierschade kan veroorzaken. Rol jij regelmatig na je training? Dan doe je dat waarschijnlijk om sneller en beter te herstellen, niet om je spierpijn, blessures en kwaaltjes juist erger te maken. Lees hieronder de 5 meest gemaakte fouten en voorkom blessures!
Fout 1: Niet de juiste foamroller
Zorg eerst dat je de juiste foamroller gebruikt. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zowel wat betreft de grootte van de rol als de dichtheid en stevigheid die het biedt.
De oplossing: Beginners moeten beginnen met een zachtere roller totdat hun lichaam gewend is aan de stress van het rollen. Van daaruit kun je doorgaan naar een stevigere foamroller. Er zijn veel opties, dus kies verstandig. Als je serieus bent met het foamrollen, kun je besluiten om een paar verschillende rollers te nemen. Zo kun je de hardheid kan aanpassen aan de behoefte van je spieren.
Fout 2: Rollen op de plek waar je pijn voelt
Als we pijn hebben dan is onze eerste neiging om die plek direct te masseren met de foamroller. Dit is niet altijd zo verstandig. Door direct op het probleemgebied te foamrollen, creëer je meer ontstekingen en dus meer spanning. De plek waar het zeer doet is niet altijd de bron van de blessure. Het komt vaak ergens anders vandaan. Dus rol niet op de ontsteking maar er omheen.
De oplossing: ga indirect voor direct. Als je een plek vindt die gevoelig is, is het een aanwijzing om een paar centimeter van dat gebied weg te blijven. Werk aan de aanhechtingen van de spieren, hier ligt vaak de oorzaak van de irritatie.
Fout 3: Te snel rollen
Agressief te keer gaan met de foam roller kan een goed gevoel geven, maar het kan je pijnsensatie overschrijven. Door snel en agressief te rollen verwijder je niet meteen de spierknopen. Tijdens het rollen is het belangrijk dat je de spieren ontspant. Door rustig te rollen kan je je meer contenteren op de pijnlijke plek.
De oplossing: doe het langzamer, zodat de oppervlakkige lagen en spieren voldoende tijd hebben om de compressie aan te passen en te beheren. Voel waar de tere plekken zijn met de roller en gebruik korte, langzame bewegingen over die plek.
Fout 4: Slechte lichaamshouding
Een goede lichaamshouding tijdens het foamrollen is ontzettend belangrijk. Door je onderrug hol of bol te maken of je lumbale wervelkolom te overstrekken, kan je de ruggengraat op slot schieten. Dit kan erge blessures veroorzaken in de omringende spieren. Je kan makkelijk blessures voorkomen door op Youtube oefeningen te bekijken. De oefeningen worden vaak goed uitgelegd en voorgedaan.
De oplossing: werk met een ervaren personal trainer, fysiotherapeut of coach die je de juiste vorm en techniek kan laten zien. Op die manier weet je of je het goed doet en wat je verkeerd doet.
Fout 5: Te lang rollen
Sommige mensen leggen wel tien minuten hun hele lichaamsgewicht op een bepaald gebied. Dit is veel te lang en heeft juist een averechtse werking.
De oplossing: Leg maximaal twintig seconden druk op een tedere plek en ga verder. Uit onderzoekt blijkt dat 30 seconden tot een minuut foamrollen 2 tot 5 sessies voldoende is. 20 minuten foamrollen per dag zou de pijn sterk verlagen.