Vanwege de enorme drukte bij de bezorgservices kan de levering van uw bestelling 1 - 2 dagen langer duren dan gebruikelijk.

Kieswijzer: Een squat rek of power rack kopen

Kieswijzer: Een squat rek of power rack kopen

Bij een home gym, moet je een squat rack hebben. Een squat rack zou gemakkelijk je belangrijkste, maar meest effectieve aankoop kunnen zijn die je ooit zal doen met betrekking tot je fitness studio. Sommige mensen denken dat regelmatige squats en push ups zonder gewicht voldoende zijn, de realiteit is dat zonder het gewicht, en uiteraard de juiste uitrusting, de resultaten veel langzamer zullen zijn.  

Als het gaat om het kopen van een power rack of stand, zijn er veel verschillende fabrikanten en een breed scala aan kwaliteits opties beschikbaar. Sommige power racks hebben tal van beschikbare functies en add-on-opties, en sommige hebben er maar heel weinig. Er zullen functies zijn waarvan je al weet dat je ze wilt, en er zullen ook functies zijn waar je misschien nog niet aan hebt gedacht.

 

Bepaal je budget

Als je een squat rack wilt kopen, dan moet je een budget bepalen. Door een budget te bepalen, kun je  verschillende beschikbare opties van power racks doorlopen, waaruit je kunt kiezen. Het stelt ook een limiet in voor wat je kunt kopen en wat je eraan kunt toevoegen.
 
De standaard squat-stands kunnen ongeveer 300 tot € 500 kosten. De kosten kunnen variëren op basis van de accessoires die je aan je rack toevoegt, maar zijn ook afhankelijk van het merk van het product. Een power rack is vaak duurder en inclusief halters, J-hook, stands, plate rigs, etc. Dit kan de prijsklasse verhogen van € 500 tot € 2000 of wel meer. 
 
Bij de aanschaf van een rack worden niet altijd alle accessoires meegeleverd. Bekijk dus altijd goed wat er bij de prijs is inbegrepen. Dingen die vaak niet meegeleverd worden zijn bijvoorbeeld: een trainingsbank, halterschijven en een halterstang. 

 

Afmetingen

Een belangrijke kwestie om te overwegen is de grootte en ruimte die je het power rack nodig zal hebben. Kiezen voor een power rack, dat verschillende faciliteiten biedt, zal zeker een verstandige beslissing zijn, maar er is duidelijk een barrière: de ruimte die het power rack inneemt. Een groot power rack zal veel ruimte in beslag nemen en niet elke sportschool liefhebber heeft een enorme ruimte om een ​​power rack neer te zetten. Het spreekt voor zich dat als het power rack groter is dan de beschikbare ruimte, het geen zin heeft om een ​​groot rack aan te schaffen. Er zijn kleinere power racks met meerdere functies. Ze kunnen misschien niet hetzelfde gewicht dragen, maar ze bieden een behoorlijke gewichtslimiet zonder je hele kamer in beslag te nemen. Let ook goed op de hoogte van het squat rek!

 

Maximale belastbaarheid en de stabiliteit

Elk rack heeft een maximale belastbaarheid, deze wordt altijd uitgedrukt in kilo’s. De belastbaarheid is een indicatie van de stevigheid van het rack en het maximale draaggewicht. De maximale belastbaarheid kan variëren van 100 tot soms wel 400 kg. Hoe hoger de maximale belastbaarheid, des te meer stevigheid en stabiliteit. De zwaar belastbare squatracks hebben een stevig staalprofiel. Het staalprofiel word bepaald door de dikte van de stalen palen. Naast het staalprofiel zijn er nog enkele factoren die de stevigheid bepalen. Denk hierbij aan het gewicht van de power cage en hoever de voeten uit elkaar staan. Daarnaast zijn er squat racks die je vast kunt zetten aan de grond en er zijn losse squat stands. 

 

Afmetingen van je barbell

Beschik je al over één of meerdere barbells? Bekijk dan of de barbell bij het squat rek past. Het squat rek moet namelijk wel breed genoeg zijn voor je halterstang. Er zijn verschillende soorten barbells beschikbaar. Zo zijn er barbells van 120, 150 200 en 220 cm. 

Type stoppers / safety bars

De stoppers, ook wel safety bars genoemd heb je niet bij alle soorten squat racks. De safety bars zorgen ervoor dat je veilig kunt trainen. De stoppers zorgen ervoor dat zodra het fout gaat, de stang niet op een ingestelde hoogte worden opgevangen. Er zijn verschillende soorten stoppers. Bij power cages heb je de keuze uit een losse staaf, een balk en safety straps. Let bij de squat racks altijd goed op, op welke hoogtes de stoppers in te stellen zijn. 

 

Welk type rack is geschikt voor jou?

Er zijn veel verschillende type racks, elke kan op een andere manier aan je behoefte voldoen. Hieronder zie je de verschillende soorten rekken, elk rek heeft zijn eigen eigenschappen. 
 
Squat Stands
De squat stand biedt de kleinste hoeveelheid ondersteuning die je kunt krijgen bij het squaten. Deze statieven zijn typisch de meest draagbare en lichtgewicht methode om de stang op schouderhoogte van de grond te houden. De armen kunnen gemakkelijk worden versteld, waardoor het een geweldige optie is voor eenvoud en verstelbaarheid. Van alle soorten die we zullen behandelen, zijn deze over het algemeen verkrijgbaar tegen de laagste prijs.
 
Half Rack
Het half rack biedt ondersteuning, verstelbaarheid, veiligheidsbeugels en meestal een bovenstang voor pull-ups. Een half rack heeft maar één set staanders en vormt niet de gesloten kooi die je zou zien op een full power rack. Dit type rek biedt je veel vrijheid bij het tillen en is de perfecte oplossing voor een sportschool die op zoek is naar apparatuur met een kleine footprint. Door 'open' te zijn aan de voorkant, is een half rack eigenlijk een goede optie voor overhead-liften en bewegingen zoals split jerks of overhead squats. Veel halve rekken worden geleverd met opslag pinnen voor halterschijven en soms een halterstang opslag rek.
 
 
Power Rack/Cage
Hoewel het er op het eerste gezicht een beetje intimiderend uitziet, heeft een power rack ongeveer hetzelfde doel als een half rack. Het biedt echter meer stabiliteit en veiligheid dankzij het "kooi" -ontwerp. Met dubbele kolommen aan de voor- en achterkant, ondersteund door horizontale balken aan de boven- en onderkant, kan het Power Rack meer gewicht aan die zwaarder zijn dan een half rack. Een power rack neemt stukken meer oppervlak in dan bijvoorbeeld een half rack. 
 
 
Functional Rigs
De populariteit van functionele rigs enorm is gegroeid op de sportschool vloer. Rigs zijn perfect in ruimtes voor crosstrainingen omdat ze niet veel ruimte innemen. Een rig staat vast in de grond of is via de muur bevestigd. Enkele rigs zijn ook inklapbaar. Foldable Squat Racks zijn de ruimtebesparende en robuuste squat oplossing. 

Halterstang

Zodra je een squat rack gaan kopen, dan moet je wel rekening houden met de lengte van je halterstangen. De meeste squat racks zijn geschikt voor halterstangen van minimaal 200 cm. Echter kan dit per squat rack afwijken. Kijk dus altijd goed naar de afmeting tussen de J-hooks. Je wilt er namelijk niet later achterkomen dat je gekochte halterstangen niet op de J-hooks kunt leggen. 
 
Bij Sportbay vind je een ruim assortiment aan squat racks, bekijk het aanbod en vind het squat rack die het beste bij je past. 

Klantenservice

Maandag t/m vrijdag, 09:00-16:00
034 - 674 90 60