Kieswijzer: Een barbell kopen, hier moet je op letten

Kieswijzer: Een barbell kopen, hier moet je op letten

Bij vrijwel alle vormen van krachtsport is de barbell de basis van elke training. Of je nou aan olympisch gewichtheffen, crossfit, powerliften of bodybuilding doet, bij alle vormen van fitness gebruik je een specifieke barbell. Hier bij Sportbay vind je een ruim aanbod aan verschillende soorten barbells. Alleen, hoe weet je nou welke barbell het beste bij je past? 

Laten we er niet omheen draaien. Barbells zijn niet goedkoop en het kopen van een barbell is een investering van meerdere jaren. Ze zijn het equivalent van het kopen van een auto. Denk er over na. Barbells worden afgeschreven op het moment dat ze worden gekocht, ze zijn ontworpen om meerdere jaren mee te gaan en hebben (meestal) solide garanties, en ze worden allemaal voor hetzelfde gebruikt, zwaar tillen. Net als bij elke andere grote aankoop, maken de constructie nuances de kunst om een ​​halterstang te kopen iets gecompliceerder dan andere apparaten. Om je te helpen bij het kiezen van de juiste halterstang, geven we je hieronder een aantal tips. 

 

Barbell-whip

De whip van de halterstang is de stuitering die optreedt wanneer de lifter stopt met bewegen en het momentum van de staaf doorgaat. Elke halter wordt geleverd met een gevarieerde whip en dit kan variëren van veel tot vrijwel geen. Whip kan zowel nuttig als problematisch zijn, afhankelijk van je trainingsdoel. Voor gewichtheffers kan whip handig zijn voor de snatch en clean & jerk. Een halter met whip wordt het meeste gebruikt competities. Aan de andere kant zullen powerlifters en mensen die veel gewicht tillen (denk aan  250 kg+), een stevige whip niet waarderen. Als je meedoet aan wedstrijden dan moet je op zoek gaan naar powerbars, of halterstangen die weinig tot geen whip hebben. De recreatieve en functionele fitness atleten kunnen wegkomen met het gebruik van halterstangen met een normale hoeveelheid whip.

 

Barbell-rotatie

De rotatie van een halter is eigenlijk alleen maar van belang voor één type atleet en dat is de toegewijde gewichtheffer. De mouwen van halters zijn vaak geconstrueerd met bussen of lagers. Bussen zorgen voor een gematigde rotatie en verliezen sneller hun soepele rotatie gedurende een lange periode. Lagers aan de andere kant zijn ontworpen om snel te draaien en passen bij de vang behoeften van de snatch en clean & jerk. Als je een gewichtheffer bent, zoek dan naar een lange halter met lagers, en als je een functionele fitness-atleet bent, kan het handig zijn om op zoek te gaan naar snel roterende bushing-sleeves. Voor de recreatieve lifter en powerlifter zijn bushings vaak de beste keuze. Bushing-halterstangen zijn doorgaans kostenefficiënter en het type tillen dat met deze populatie wordt uitgevoerd, vereist niet noodzakelijk een snel roterende halter voor succes.
 

Mannelijke en vrouwelijke halterstangen

 
Met betrekking tot sekseverschillen is niet elke halter hetzelfde gemaakt. De halters voor dames wegen bijvoorbeeld doorgaans respectievelijk 15 kg / 35 lbs, terwijl die voor mannen 20 kg / 45 lbs wegen. Als je concurreert in gewichtheffen of functional fitness, dan zijn deze haltergewichten relevant voor je lifts. Als je deelneemt aan powerlifting, dan wordt een lange halter van 20 kg gebruikt voor zowel mannen als vrouwen. De meeste grote commerciële sportscholen bieden alleen standaard halters van 45 lb, en meer niche / high-end sportscholen bieden halters voor dames.
 
Barbell voor mannen: 20 kg / 45 lbs
Barbell voor dames: 15 kg / 35 lbs
 

Verschillende soorten halterstangen

Nu we de belangrijkste constructiekenmerken van halters hebben besproken, kunnen we de verschillende soorten halters bespreken. In het grote schema van halters zijn er meestal drie belangrijke typen halters en deze omvatten: de standaard stang, Weightlifting Barbell en de power bar. Let op, er zijn squat bars, deadlift bars en andere niche-halters, maar voor dit artikel behandelen we de belangrijkste drie.
 
Standaard Barbell
De standaard halterstang is het beste voor vrijwel elke vorm van fitness, buiten serieus powerlifting en gewichtheffen - beschouw de standaard barbell als de alleskunner. Als je de meeste commerciële sportscholen bezoekt, dan is de kans groot dat je een standaard lange halter gebruikt. Deze halters hebben meestal een middelhoge karteling, lange sleeves en een middelmatige whip. Kortom, ze zijn de alleskunner en kunnen worden gebruikt voor vrijwel alle vormen van fitness. 
 
Weightlifting Barbell
Een halter voor gewichtheffen is bedoeld voor degenen die het grootste deel van hun training de Olympische liften. Als je een gewone gewichtheffer bent en niet erg serieus, dan raden we je toch aan om naar een standaard halterstang te kijken, aangezien deze bearing barbells duurder zijn. Halterstangen voor gewichtheffen hebben een gladde centrale karteling (of geen), veel whip en snel roterende lagers of bussen in de hulzen.
 
Power Bar
Powerbars zijn het meest relevant voor powerlifters. Deze halters zijn ontworpen om relatief geen whip te hebben en dat bij zware liftst goed. Als je deelneemt aan powerlifting, en meer specifiek wedstrijden, dan kan trainen met een powerbar nuttig zijn omdat dit wordt gebruikt bij de competities. 

 

Lengte barbell in combinatie met een squat rek

De standaard barbell, ook wel de olympische barbell, heeft voor heren de lengte van 220 cm en is 20 kilo. De barbells voor dames zijn ook wel eens 201 cm en hebben een gewicht van 15 kilo. De meeste squat racks en bench press stands zijn geschikt voor beide stangen. Echter kan het voorkomen dat het rek te breed is voor enkele halterstangen. Let dus goed op de breedte van je power rack! Is het power rack geschikt voor halterstangen van minimaal 200 cm? Kies dan niet voor de halterstang van 201 cm. Kies altijd een barbell met een aantal cm speling. Zo weet je zeker dat je veilig kunt trainen. 

 

Laadgewicht

Voordat je een barbell kiest, raden we je aan om ook even te kijken naar de volgende zaken. Kijk bijvoorbeeld goed naar de maximale laadcapaciteit van de barbell. De laadcapaciteit kan variëren van 100 tot soms wel 350 kg. 
 
Sportbay heeft een ruim aanbod aan verschillende barbells, bekijk het aanbod en vind de barbell die het beste bij je past!

 

Relevante informatie

Crosstrainer kopen? Dit is waar je op moet letten.

Crosstrainer kopen? Dit is waar je op moet letten.

Ben je op zoek naar een crosstrainer? Of denk je er aan om een crosstrainer te kopen? Dan zijn er gigantisch veel zaken waar je rekening mee kunt houden. Een crosstrainer uitkiezen is niet altijd even makkelijk. Je moet namelijk op meerdere zakeBen je op zoek naar een crosstrainer? Of denk je er aan om een crosstrainer te kopen? Dan zijn er gigantisch veel zaken waar je rekening mee kunt houden. Een crosstrainer uitkiezen is niet altijd even makkelijk. Je moet namelijk op meerdere zake...

Lees meer

Klantenservice

Maandag t/m vrijdag, 09:00-16:00
034 - 674 90 60