De functies en voor- en nadelen van een gewichthefriem
Reinier Bouterse Sportbay trainer |
De powerlift riem ook wel gewichthefriem genoemd is een hot topic in veel sportscholen. Helpt een belt nou? En is het nou wel goed voor je? In de sportschool hoor je veel verschillende meningen van verschillende type sporters. Vaak zie je powerlifters die hun belt de hele training om hebben, terwijl crossfitters zelden tot nooit belts dragen. Bodybuilders dragen de riemen af en toe. Bodybuilders dragen de riemen vaak voor de veiligheid en om de laatste zware reps te voltooien. Elke type sporter heeft een ander standpunt over het gebruik van een gewichthefriem. Door al de verschillende standpunten is het lastig om er achter te komen of een belt nou wat voor jou is. Daarom zet ik de functies en de voor- en nadelen van een gewichthefriem even op een rijtje!
Doel en functie
Een gewichthefriem werkt op twee manieren. Door de stijfheid van de riem biedt hij steun aan je onderrug. De riem voorkomt dat je wervelkolom of ruggengraat buigt. De riem werkt als een extern skelet.
De belangrijkste functie van de riem is dat hij je helpt bij het creëren van druk in je buikholte, ook wel intra-abdominale druk genoemd. Intra-abdominale druk creëer je door je adem vast te houden en je buikspieren aan te spannen. Hoe meer druk in je buikholte, des te meer ondersteuning je krijgt in de wervelkolom. Blaas dus tijdens je rep niet al je lucht uit!
De riem drukt de buik en rug naar binnen waardoor de ruggengraat gestabiliseerd wordt. Dit gevoel is te vergelijken met het tegelijkertijd aanspannen en intrekken van je buikspieren. Door de riem worden de buikspieren aan de voorkant en zijkant naar binnen gedrukt waardoor je meer druk krijgt op de buikholte. Hierdoor ontstaat er minder druk op de lage rugspieren en de onderste rugwervels. Zo word je wervelkolom gestabiliseerd en kun je de oefening zwaarder uitvoeren.
Wanneer draag je een gewichthefriem?
Een gewichthefriem is een hulpmiddel. Gebruik hem dan ook zo! Gebruik hem alleen bij zwaardere gewichten. Dat wil zeggen bij gewicht waarbij je niet meer dan 5 herhalingen kan doen. Een gewichthefriem heeft alleen nut bij staand uitgevoerde zware oefeningen. Alleen bij staand uitgevoerde oefeningen is er sprake van grote druk op je wervelkolom.
De gewichthefriem gebruik je voornamelijk bij de squat en deadlift. Bij deze oefeningen kost het veel kracht om de rug recht te houden. Ook bij het bankdrukken kan je een belt dragen voor meer stabiliteit en druk. Naast de 3 zwaarste oefeningen, is de riem ook te gebruiken bij andere zware oefeningen. Denk bijvoorbeeld aan dumbbell rows of barbell rows. De riem zorgt er bij deze oefeningen voor dat je rug niet te bol wordt. De riem kan er ook voor zorgen dat je rug niet te hol wordt, denk aan oefeningen zoals de bench press en overhead presses.
Volgens velen moet je nooit een gewichthefriem dragen omdat je dan niet alle kernspieren gebruikt. Vanuit een functioneel oogpunt klopt dit. Als je vanuit een prestatieoogpunt kijkt is er veel te zeggen over het gebruik van een riem. Het zorgt er namelijk voor dat je beter presteert.
Ben je een powerlifter en staat de wedstrijdorganisatie riemen toe? Gebruik ze dan zeker, het helpt je records verbreken. En als een riem je als bodybuilder helpt zwaarder te trainen en je spieren laten groeien, waarom zou je het dan niet gebruiken?
Gebruik de riem niet te vaak!
Een groot nadeel van de belt is dat het motorische leren wordt tegengehouden. Voor veel van de beste oefeningen in de sportschool moet je de buikspieren op de juiste manier aanspannen en stabiliseren. Als beginners een belt gebruiken gaan ze dit hele proces voorbij. Dit komt omdat de belt bijna al het werk doet. Dit probleem is makkelijk te omzeilen als je ervoor zorgt dat je je buikspieren en core met aparte oefeningen traint.
Een ander nadeel is dat trainen met een belt je onderrug slapper maakt. Dit komt doordat de belt een hoop spanning van de onderrug wegneemt. Deze spanning zorgt er normaal voor dat de onderrug sterker wordt.
Welke gewichthefriem past bij mij?
Je hebt gewichthefriemen in alle soorten en maten. Gewichthefriemen verschillen in doelgroepen, materialen en in kwaliteit. Zo heb je olympische gewichthefriemen en powerliftingriemen.
De traditionele gewichthefriemen zijn van voren smaller dan van achteren. De voorkant is smaller om de gewichtheffer maximale bewegingsvrijheid te geven tijden het squaten. Een powerliftingriem is rondom even breed en daardoor geschikt voor alle oefeningen. De powerliftriemen zijn vanwege het oppervlak comfortabeler en functioneler.
Powerliftriemen zijn te koop in verschillende breedtes. Hoe breder de riem des te meer ondersteuning het biedt. Let er wel op dat de riem niet te breed is. Een te brede riem zit vervelend omdat hij onder de ribben gaat drukken. Een goede powerliftriem is ongeveer 8 tot 10 cm breed.
Riemen zijn beschikbaar in verschillende materialen en diktes. De ouderwetse leren riemen bieden het meeste ondersteuning vanwege hun stijfheid. De leren riemen gaan jarenlang mee en zijn makkelijk aan te passen. Een goede riem is ongeveer 9 mm dik.
Tot slot een aantal tips :
- Draag de riem niet te los, maar ook niet te strak. De riem te strak dragen ondermijnt de functie. Maak de riem vast terwijl je je buik licht inhoudt.
- Draag de riem ter hoogte van je navel.
- Draag de riem niet bij elke oefening. Draag de riem alleen bij hele zware staande oefeningen. Maximaal 5 herhalingen.