Het belang van balans en stabiliteitstraining voor elke atleet

Het belang van balans en stabiliteitstraining voor elke atleet


Karin van Meegdenburg
Sportbay trainer

 

 

 

Misschien heb je nooit zo nagedacht over het nut van stabiliteitstraining voor jouw sport of überhaupt andersoortige trainingen dan jouw sport zelf. Hopelijk komt daar nu verandering in. We trainen graag de grote zichtbare spieren en lijken daardoor soms sterker dan we daadwerkelijk zijn. De uitstraling van een Lamborghini, maar als je goed kijkt met een roestige carrosserie. Het trainen van stabiliteit en balans (en daarmee meer kleinere diepgelegen spieren) heeft twee hele grote voordelen. 1) Er gaat minder energie verloren in nutteloze bewegingen of simpelweg in warmte en 2) de kans op blessures wordt kleiner doordat je lichaam makkelijker kan reageren op onverwachte situaties.

Bij stabiliteitstraining en balans is rompstijfheid een belangrijke factor. Wanneer je de romp niet stijf genoeg kan houden, verlies je de kracht die je eigenlijk volledig door wil geven van je benen naar je armen of andersom. Hierdoor is het moeilijker je balans te vinden. Vergelijk het met een kruk. Als het onderstel stabiel is en het zitvlak is goed, maar de poot van de kruk is niet stevig, zou je er dan op durven gaan zitten? Grote kans dat de kruk dan dubbelklapt. Je lichaam klapt natuurlijk niet zomaar dubbel. Daarvoor heb je genoeg spieren die je in het dagelijks leven ook al veel moet aanspannen als je bijvoorbeeld loopt.

Dit klinkt waarschijnlijk allemaal nog heel abstract. Laten we er een paar sporten uit lichten om te zien wat de voordelen zijn.

Powerliften

Rompstijfheid wordt vaak in associatie gebracht met powerliften. Dit komt het dichtst bij de vergelijking met de kruk. Het moment dat je een gewicht van de grond af tilt, zet je kracht vanuit je benen, door je core naar je armen. Die hele keten moet sterk genoeg zijn om het gewicht van z’n plaats te krijgen. Vervolgens heb je de stang op je schouders liggen en wil je van daaruit boven je hoofd duwen. Ook hier begint het met de beeninzet. De snelheid die je daarmee creëert, stuwt het gewicht al de lucht in, mits de core sterk genoeg is om alle energie naar boven door te geven. Is dit niet het geval, dan zie je vaak dat de rug krom trekt en het gewicht waarschijnlijk niet meer uitgestoten kan worden.

Hardlopen

Dan de moeder van alle sporten, hardlopen. Bij hardlopen gaat het krachtverloop op een andere manier dan bij powerliften. Hier is het van belang dat de romp niet te veel meedraait met je armbeweging. Je wilt de energie van je arminzet namelijk gebruiken om je beensnelheid te verhogen. Als hierbij je romp te veel indraait, gaat die kracht niet meer recht naar beneden, maar verloren in de draai. Daarnaast wil je balans hebben in je onderlichaam, zodat je heupen niet van links naar rechts wiegen. Dan zou de kracht verloren gaan naar de zijkant, in plaats van recht naar voren. Dit geldt natuurlijk ook voor alle sporten waar lopen een onderdeel is.

Wielrennen

Ook bij wielrennen is het van belang dat de core stabiel blijft. Als dit niet het geval is, gaat je romp meebewegen met je benen en gaat de kracht ook weer verloren naar de zijkant. Bij wielrennen wil je dat de kracht waarmee je aan je stuur trekt, direct door je romp aan je benen wordt meegegeven. Hierdoor kan je de pedalen nog krachtiger de pedalen draaien. Ben je daarnaast volledig in balans op je fiets, is het makkelijker obstakels en valpartijen te ontwijken.

Slag- en gooisporten

Voor slag- en gooisporten als honkbal, tennis, handbal, speerwerpen en volleybal geldt dat de slag meer kracht krijgt als je die vanuit de core en daarmee de beeninzet kan slaan. Ga maar na, hoe sterk zijn jou armen in vergelijking met je benen. Sla je een tennisbal dus alleen met je armen, dan heb je grote kans dat je het net niet haalt. Vanuit die sterkte basis (core) draai je je hele lichaam mee in de

slag. Vaak komt er een enorme kracht op een kant van het lichaam. Zaak dus om goed in balans te blijven. Ditzelfde geldt voor vechtsporten als boksen en judo.

Super belangrijk dus om aandacht te besteden aan deze manier van trainen! En als je dan toch bezig bent, zal je er in het dagelijks leven waarschijnlijk ook nog veel voordeel uit halen. Bijvoorbeeld doordat je minder inzakt op je bureaustoel en zo minder snel last krijgt van lage rugklachten.

Relevante informatie

Crosstrainer kopen? Dit is waar je op moet letten.

Crosstrainer kopen? Dit is waar je op moet letten.

Ben je op zoek naar een crosstrainer? Of denk je er aan om een crosstrainer te kopen? Dan zijn er gigantisch veel zaken waar je rekening mee kunt houden. Een crosstrainer uitkiezen is niet altijd even makkelijk. Je moet namelijk op meerdere zakeBen je op zoek naar een crosstrainer? Of denk je er aan om een crosstrainer te kopen? Dan zijn er gigantisch veel zaken waar je rekening mee kunt houden. Een crosstrainer uitkiezen is niet altijd even makkelijk. Je moet namelijk op meerdere zake...

Lees meer

Klantenservice

Maandag t/m vrijdag, 09:00-16:00
034 - 674 90 60