Alcohol en sporten, gaat het samen?

Alcohol en sporten, gaat het samen?

Reinier Bouterse
Sportbay trainer

 

 


Velen van ons genieten weleens van een paar drankjes, vooral in het weekend. De werkweek die ten einde loopt, wordt vaak gevierd met vrienden onder het genot van een paar drankjes. Uit ervaring blijkt dat veel volwassenen en atleten worstelen als het gaat om het opgeven van hun favoriete alcoholische drankje.

Onderzoek heeft aangetoond dat alcoholinname veel invloed heeft op spiergroei en sporten. Het lijkt erop dat alcohol de spierproteïnesynthese vermindert, waardoor de spiergroei wordt aangetast. Onderzoeken tonen aan dat alcohol de hormoonspiegel verandert en onze stofwisseling vermindert. Dit betekent dat ons vermogen om lichaamsvet te verbranden slechter wordt.

Er is ook de kwestie van het niet in staat zijn om alcohol met mate te drinken. De voedingsrichtlijnen van de USDA voor Amerikanen adviseren slechts één alcoholische drankje per dag voor vrouwen en niet meer dan twee voor mannen. Genieten van een drankje is de vloeibare cheat meal en een beloning voor het voltooien van een zware training. Helaas leidt één drankje meestal tot twee of meer.

Positieve effecten alcohol

Matig alcohol gebruik vermindert de kans op hart- en vaatziekten
Alcoholgebruik beschermt niet iedereen tegen hart- en vaatziekten. Het beschermt alleen mannen boven de 40 en vrouwen boven de 50. Dit geldt alleen bij matig gebruik! Matig gebruik is 15 gram alcohol en staat gelijk aan 1,5 glas alcohol per dag. 15 gram alcohol per dag zorgt ervoor dat slecht cholesterol naar de lever wordt gestimuleerd. De cholesterol komt los van vaten waardoor de kans op het dichtslibben verkleind wordt.

 

De slechte eigenschappen van alcohol op fitness

Alcohol verhoogt je cortisol
Een van de grootste gevolgen van het drinken van alcohol is een te hoog cortisolgehalte. Door alcohol maak je cortisol aan. Cortisol is een stof wat normaal gesproken natuurlijk wordt aangemaakt wanneer je last hebt van stress. De stof zorgt er voor dat je tijdelijk tegen stress kunt. Bij een te hoog cortisolgehalte worden je spieren afgebroken. Dus, ben je gestrest en drink je daarnaast ook alcohol? Of drink je regelmatig en veel? Dan worden je spieren afgebroken!

Alcohol verlaagt je testosteron
Testosteron is heel belangrijk voor de spieropbouw. Het bevordert de spiereiwitsynthese. Spiereiwitsynthese verbeterd je spiergroei, conditie en kracht. Spiereiwitsynthese is dus noodzakelijk om je doelen te bereiken. Alcohol verlaagd deze productie, waardoor doelen moeilijker te bereiken zijn.

Je kan gerust af en toe een biertje drinken en nog steeds een hoge testosteronspiegel hebben. Een drankje hier en daar kan. Na ongeveer 3 tot 4 glazen alcohol per dag daalt het testosteronproductie met 7%. Dit hangt ook af van je leeftijd. Bij jonge mensen daalt het testosterongehalte minder snel dan bij oudere mensen.

Alcohol vertraagt vetverbranding
Naast dat er in een drankje een heleboel calorieën zitten, vertraagd het ook nog eens de vetverbranding. Alcohol wordt door het lichaam gezien als een soort vergif dat zo snel mogelijk uit het lichaam verwijderd moet worden. Dit proces krijgt voorrang op andere stofwisselingsprocessen. Hierdoor daalt of stopt de vetverbranding in het lichaam totdat de alcohol is verwerkt.

Door een hele kleine hoeveelheid alcohol kan de vetverbranding tot wel 70% afnemen. Het begrip bierbuikje komt niet voor niets ergens vandaan.

Alcohol zorgt voor vochttekort
Mensen denken vaak dat na een avondje stappen, dat sporten het beste remedie is. Dit is echt niet zo! Alcohol droogt je lichaam uit, net als sporten. Dus op het moment dat je lichaam restanten alcohol aan het afvoeren is, droog je extra snel uit. Het gevolg hiervan is dat de hersenplaten door vochttekort te veel op elkaar zitten. Dit leidt tot nog meer hoofdpijn. Blijf dus genoeg water drinken!

Alcohol is ook niet aan te raden voor zowel voor als na de training. Veel mensen denken dat ze na een training wel een drankje hebben verdiend. Een drankje na de training heeft slechte gevolgen op jou sportsessie.

Tijdens het sporten maken je spieren melkzuur aan, wat later voor spierpijn zorgt. Zodra jij alcohol drinkt na je sportsessie, kies je ervoor om eerst alcohol af te breken in plaats van melkzuur. Alcohol afbreken duurt lang. Voor het verwerken van één glas alcohol is je lever ongeveer een uur bezig. Je moet je lichaam de kans geven om de melkzuur af te breken, anders krijg je extra spierpijn en bouw je minder snel spieren op.

Relevante informatie

Crosstrainer kopen? Dit is waar je op moet letten.

Crosstrainer kopen? Dit is waar je op moet letten.

Ben je op zoek naar een crosstrainer? Of denk je er aan om een crosstrainer te kopen? Dan zijn er gigantisch veel zaken waar je rekening mee kunt houden. Een crosstrainer uitkiezen is niet altijd even makkelijk. Je moet namelijk op meerdere zakeBen je op zoek naar een crosstrainer? Of denk je er aan om een crosstrainer te kopen? Dan zijn er gigantisch veel zaken waar je rekening mee kunt houden. Een crosstrainer uitkiezen is niet altijd even makkelijk. Je moet namelijk op meerdere zake...

Lees meer

Klantenservice

Maandag t/m vrijdag, 09:00-16:00
034 - 674 90 60