Gezonde voeding, is dit het dan? 10 Golden rules
|
Onze vorige column over gezonde voeding heeft vragen beantwoord maar ook vragen opgroepen. Daarom maar eens een gemakkelijk te hanteren top 10 lijstje. Gebaseerd op het hoofdstuk over gezonde voeding uit mijn boek Allround Trainen met de Kettlebell.
Als je besluit om gezond(er) te eten, word je beter in alles. Kort samengevat eet je heel gezond wanneer je de volgende 10 gouden voedingsregels aanhoudt.
1. Eet voedsel, geen voedselproducten. Laat alles liggen wat je (over)grootmoeder niet als voedsel zou herkennen
Ben je tussen de 20 en 30 jaar? Laat alles liggen wat je overgrootmoeder niet als voedsel zou herkennen. Ben je 40-50 plus? Richt je dan op het perspectief van je oma. Modern industrieel voedsel heeft vaker betrekking op vulling dan op voeding.
2. Ontwikkel een gezond wantrouwen tegen alles met een barcode. Lees etiketten zorgvuldig
Draagt een product een barcode en een uitgebreid etiket dan kan dit handig zijn bij de kassa. Maar, let op wat je precies in je karretje gooit. Hoe meer ingewikkelde namen en E-nummers op het etiket, hoe waarschijnlijker dat dit voedsel niet zo gezond is. Hoe verser, hoe echter, hoe beter.
3. Voorzichtig met fancy en quasi convenient foods
Alle Fancy Foods, gebaseerd op gemak en met quasi gezondheidsclaims vallen al gauw af als gezonde keuze. Laat oplossoepjes, kant-en-klaar maaltijden in gedroogde vorm en onnatuurlijk gekleurde producten links liggen.
4. Eet beestjes, de natuur voorziet in alles
Bijna alles is eetbaar wat rondzwemt, scharrelt, schuifelt of loopt, kruipt of vliegt. Je verre voorvaderen aten waarschijnlijk alles wat op hun pad kwam… Vis, gevogelte, rund, varken, schaap, geit en zelfs vele insecten kunnen met wat kookkunst in een lekkernij veranderen.
5. Eet in ruime mate plantjes, groenten, wortels, kruiden, kiemen, noten, zaden, fruit uit de natuur
Eet zo vers en natuurlijk mogelijk. Varieer veel met groenten en fruit. Eet daarbij kleurrijk. Groen, geel, wit, paars, oranje. De natuur biedt alles. Elke kleur brengt een ander gezondheidsbevorderend effect met zich mee.
6. Weg met je vetfobie, geen light- en dieetproducten
Zet je vetfobie overboord. Zeer veel onderzoek laat zien dat het met de negatieve gezondheidseffecten van 'vet' eten wel meevalt. Sterker nog, een hogere vetinname leidt bij veel mensen tot meer gezondheid! Eet dan wel de vetten zoals ze in de natuur
voorkomen. Vetten uit de levensmiddelenindustrie die bewerkingen hebben ondergaan, zijn zelden goed voor je gezondheid.
7. Eet minder koolhydraten
Als je toch iets wilt beperken... verminder dan je koolhydraatinname (brood, pasta, rijst, aardappels, suikers, snoep etc.). Even terug naar onze voorouders. Zij aten veel minder koolhydraten dan wij. Waarom? Omdat ze simpelweg niet beschikbaar waren. De enige koolhydraten die zij aten kwamen uit fruit en groente en incidenteel uit honing. Het menselijk lichaam is gewoonweg niet bestand tegen de absurde hoeveelheid suikers die de gemiddelde westerling van kinds af naar binnen werkt.
8. Verhoog je eiwitinname
Verhoog je eiwitinname, varieer met vlees, vis, kip, ei, noten, en incidenteel wat kwark en vette traditionele kazen.
9. Drink geen vloeibare calorieën
Drink geen vloeibare calorieën als frisdrank, ijsthee, vruchtensappen, allerlei drinkyoghurts, sportdrankjes, energy drinks etc. Water is je basis. Koffie en thee met mate en zonder suiker.
10. Last but not least: geniet van je eten, eet met aandacht en smaak, neem de tijd
Maak weer tijd om zelf voedsel te bereiden, eet aan tafel, bespreek de dag, heb aandacht voor het eten. Neem je tijd om goed te kauwen. Dit activeert de verzadiging en de vertering. Ook krijgt je eten meer smaak. Geniet van een ‘Taste of Slow’.